Adres:
Florence Plaza
Işıklar Cad. Şenlik Sok. No14/7 Kat 2 Oda no:12
34750 Küçükbakkalköy/AtaÅŸehir/Ä°stanbul
Tel 05442647474
Tel 05324619277
e mail:metinguden@yahoo.com
Kanser; ortaya çıktığı hücrenin istemsiz çoÄŸalması ile büyüyen baÅŸka yerlere atlayabilen atladığı yerlerde de büyüyebilen ve baÅŸka bölgelere de atlayabilme özelliÄŸi taşıyan hastalıkların genel adıdır.
Kanser, trilyonlarca hücreden oluÅŸan insan vücudunda hemen hemen her yerde baÅŸlayabilir. Normalde, insan hücreleri büyümek ve vücut onlara ihtiyacı olarak yeni hücreler oluÅŸturmak için bölünerek çoÄŸalır. Normal hücreler yaÅŸlanınca veya hasar gördüÄŸünde ölürler ve yeni hücreler yerlerini alırlar. Kanser geliÅŸtiÄŸinde, ancak, bu düzenli süreç bozulur. Hücreler giderek daha anormal hale gelir, eski veya hasarlı hücreler ölmeleri gerektiÄŸi halde ölmez hayatta kalırlar ve ihtiyaç duyulmadığı halde yeni hücreler oluÅŸurlar. Bu ekstra hücreler durmadan bölünebilir ve tümör adı verilen kitleler oluÅŸturabilir. Bazen kan kanserinde olduÄŸu gibi kitle oluÅŸturmadan istilacı davranış gösterebilirler.
Bu tümörler büyüdükçe, bazı kanserli hücreler koparak ve kan veya lenf sistemi yoluyla vücudun uzak yerlere gidip yerleÅŸir ve yeni bir tümör evrimini baÅŸlatır.
Kötü huylu tümörlerin aksine, iyi huylu tümörler yakındaki dokulara yayılmaz veya istila etmezler. Ä°yi huylu tümörler bazen oldukça büyük olabilir, ancak operasyonla çıkarıldığında, genellikle yeniden büyüme olmaz. Ancak iyi huylu tümörler de beyin gibi kritik dokularda ölümcül olabilir.
Kansere neler sebep olabilir?
Bir kiÅŸinin neden kanser geliÅŸtirdiÄŸini ve diÄŸerinin olmadığını tam olarak bilmek genellikle mümkün deÄŸildir. Ancak araÅŸtırmalar, belirli risk faktörlerinin bir kiÅŸinin kansere yakalanma ÅŸansını artırabileceÄŸini göstermiÅŸtir.
Kanser risk faktörleri, kimyasallara veya diÄŸer maddelere maruz kalmanın yanı sıra belirli davranışları içerir. Ayrıca, yaÅŸ ve aile geçmiÅŸi gibi insanların kontrol edemeyeceÄŸi ÅŸeyleri de içerirler. Bazı kanserlerin aile öyküsü, olası bir kalıtsal kanser sendromunun bir iÅŸareti olabilir.
AÅŸağıdaki liste, kanser için en çok çalışılan bilinen veya ÅŸüphelenilen risk faktörlerini içerir. Bu risk faktörlerinden bazılarından kaçınılabilse de, diÄŸerleri — yaÅŸlanmak gibi — önlenemez. Önlenebilir risk faktörlerine maruz kalmanızı sınırlamak, belirli kanserleri geliÅŸtirme riskinizi azaltabilir.
-
-
Tütün
-
Alkol
-
YaÅŸ
-
Kansere Neden Olan Maddeler
-
Kronik iltihap
-
Diyet
-
Hormonlar
-
Ä°mmünsüpresyon
-
Enfeksiyon Ajanları
-
Obezite
-
Radyasyon
-
GüneÅŸ ışığı
-
Kansere Neden Olan Maddeler
Kanser, hücrelerimizin çalışma ÅŸeklini belirleyen genlerdeki bazı deÄŸiÅŸikliklerden kaynaklanır. Bu genetik deÄŸiÅŸikliklerin bazıları, hücre bölünmesi sürecinde DNA kopyalandığında doÄŸal olarak meydana gelir. Ancak diÄŸerleri DNA'ya zarar veren çevresel maruziyetlerin sonucudur.
Kansere neden olan her madde kanserojen olarak bilinir. Ancak bir maddenin kanserojen olarak belirlenmiÅŸ olması, o maddenin mutlaka kansere neden olacağı anlamına gelmez. Bir kanserojene maruz kalan bir kiÅŸinin kansere yakalanıp yakalanmayacağını etkileyen birçok faktör vardır; bunlara maruziyetin miktarı ve süresi ve kiÅŸinin genetik geçmiÅŸi de dahildir.
Ä°nsanlar tütün dumanı ve güneÅŸ ışınları gibi kansere neden olan bazı maruziyetlerden kaçınabilirler. Ancak diÄŸerlerinden; özellikle de soluduÄŸumuz havada, içtiÄŸimiz suda, yediÄŸimiz yiyeceklerde veya iÅŸimizi yaparken kullandığımız malzemelerde bulunuyorlarsa kaçınmak daha zordur. Hangi maruziyetlerin zararlı olduÄŸunu ve nerede bulunduÄŸunu anlamak insanların bunlardan kaçınmasına yardımcı olabilir.
AÅŸağıda listelenen kimyasal maddeler; insanlar için bilinen kanserojenler olarak tanımlamıştır. ( NTP's 15th Report on Carcinogens.) Ancak bir maddenin kanserojen olarak belirlenmiÅŸ olması, o maddenin mutlaka kansere yol açacağı anlamına gelmez. Bir kanserojene maruz kalan bir kiÅŸinin kansere yakalanıp yakalanmayacağını etkileyen birçok faktör vardır; bunlara maruziyetin miktarı ve süresi ve kiÅŸinin genetik geçmiÅŸi de dahildir.
Aflatoksinler
Bir mantar türü olan Aspergillus sporu kansere neden olan aflatoksin üretir. Aflatoksinler mısır, yer fıstığı, pamuk tohumu ve aÄŸaç yemiÅŸleri gibi tarımsal ürünlerde bulunan bazı mantarlar tarafından üretilen bir toksin ailesidir. Aflatoksin üreten baÅŸlıca mantarlar, dünyanın sıcak ve nemli bölgelerinde bol miktarda bulunan Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus'tur. Aflatoksin üreten mantarlar tarlada, hasat sırasında ve depolama sırasında mahsulleri kirletebilir.
Ä°nsanlar, kontamine bitki ürünlerini (yer fıstığı gibi) yiyerek veya kontamine yemleri yiyen hayvanların et veya süt ürünlerini tüketerek aflatoksinlere maruz kalabilirler. Çiftçiler ve diÄŸer tarım iÅŸçileri, kontamine mahsullerin ve yemlerin taşınması ve iÅŸlenmesi sırasında ortaya çıkan tozun solunması sonucu maruz kalabilmektedir. AkciÄŸer kanserine sebep olduÄŸu bilinmektedir.
Yalnızca büyük ticari markalardan fındık ve fındık ezmesi satın alarak ve küflü, rengi solmuÅŸ veya buruÅŸmuÅŸ görünenleri ayırarak aflatoksin maruziyetinizi azaltabilirsiniz.
AristoloÅŸik Asitler
Aristolochia clematitis, aristoloÅŸik asitler içeren bir bitkitir. Aristolochic asitler, Aristolochia (doÄŸum otu veya pipevines) olarak bilinen birçok bitki türünde ve dünyada yaygın yetiÅŸen Asarum (yabani zencefil) olarak bilinen bazı bitki türlerinde doÄŸal olarak bulunan bir asit grubudur.
AristoloÅŸik asit içeren bitkiler, artrit, gut ve iltihaplanma gibi çeÅŸitli semptom ve hastalıkları tedavi etmek amacıyla bazı bitkisel ürünlerde kullanılır. Kullananlarda üst idrar yolu (böbrek pelvisi ve üreter) ve mesane kanserleri rapor edilmiÅŸtir.
Arsenik
Arsenik havada, suda ve toprakta bulunabilen doÄŸal olarak oluÅŸan bir maddedir. Ayrıca madencilik ve metal eritme gibi belirli tarımsal ve endüstriyel iÅŸlemlerle de çevreye salınabilir. Arsenik iki biçimde gelir (organik ve inorganik); inorganik form organik formdan daha toksiktir.
1990'larda yapılan araÅŸtırmalar, arsenik bileÅŸiÄŸi olan arsenik trioksitin akut promyelositik lösemi tedavisinde etkili olduÄŸunu gösterdi.
Arsenik içeren içme suyunun uzun süre tüketilmesi mesane kanseri ve cilt kanseri riskinin artmasıyla iliÅŸkilidir ve epidemiyolojik çalışmalarda arseniÄŸe tıbbi maruziyetin cilt kanseri ile açıkça iliÅŸkilendirildiÄŸi görülmüÅŸtür. Ayrıca akciÄŸer, sindirim sistemi, karaciÄŸer, böbrek, lenfatik ve hematopoietik sistem kanserleri de arsenik maruziyetiyle iliÅŸkilendirilmiÅŸtir.
Asbest
Asbest, ısıya ve korozyona dayanıklı, doÄŸal olarak oluÅŸan bir grup lifli minerale verilen addır. Bu özelliklerinden dolayı asbest, izolasyon ve yanmazlık malzemeleri, otomotiv frenleri ve duvar kaplama malzemeleri gibi ticari ürünlerde kullanılmaktadır.
Günümüzde en ağır maruziyetler inÅŸaat sektöründe ve gemi onarımında, özellikle de yenileme, onarım veya yıkım nedeniyle asbest içeren malzemelerin kaldırılması sırasında meydana gelme eÄŸilimindedir. Ä°ÅŸçiler ayrıca tekstil ürünleri, sürtünme ürünleri, izolasyon ve diÄŸer inÅŸaat malzemeleri gibi asbest içeren ürünlerin imalatı sırasında da maruz kalabilirler. Asbeste maruz kalmak çoÄŸu mezotelyoma (göÄŸüs ve karın bölgesini kaplayan ince zarlarda görülen nispeten nadir bir kanser) nedenidir; aynı zamanda akciÄŸer, gırtlak ve yumurtalık kanserlerine de neden olabilir. Asbest kullanımı artık ülkelerce sıkı bir denetimdedir.
Benzen
Dış hava, egzoz dumanı, pasif içicilik ile alınan duman ve diÄŸer kaynaklardan kaynaklar düÅŸük düzeyde benzen içerir.
Ä°nsanlar benzene öncelikle kimyasal içeren havayı soluyarak maruz kalırlar. Benzen üreten veya kullanan endüstrilerdeki iÅŸçiler, kimyasalın en yüksek seviyelerine maruz kalabilirler. Benzinde izin verilen benzen miktarına iliÅŸkin sınırlamalar da maruziyetin azalmasına katkıda bulunmuÅŸtur.
Sigara dumanı, benzene maruz kalmanın baÅŸka bir kaynağıdır ve bu kimyasala maruz kalan toplam ABD nüfusunun yaklaşık yarısını oluÅŸturmaktadır. Sigara içenler arasında benzene maruz kalmanın yüzde 90'ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Benzen ayrıca yapıştırıcılarda, yapıştırıcılarda, temizlik ürünlerinde ve boya sökücülerde de bulunabilir. Dış hava, pasif içicilik ile alınan duman, benzin dumanından, motorlu araç egzozundan ve endüstriyel emisyonlardan kaynaklanan düÅŸük düzeyde benzen içerir.
Benzene maruz kalmak lösemi ve diÄŸer kan bozukluklarına yakalanma riskini artırır.
Benzidin
Benzidin doÄŸada bulunmayan, üretilmiÅŸ bir kimyasaldır. GeçmiÅŸte kumaÅŸ, kâğıt ve deri boyalarının üretiminde büyük miktarlarda benzidin kullanılıyordu.
Farklı coÄŸrafi bölgelerdeki iÅŸçiler üzerinde yapılan araÅŸtırmalara göre, mesleki olarak benzidine maruz kalma mesane kanseri riskinin artmasına neden olmaktadır.
Berilyum
Berilyum doÄŸada özellikle beril ve bertrandit kayalarında bulunan bir metaldir. Hastalığa neden olan berilyuma maruz kalmanın çoÄŸu berilyumun iÅŸlenmesiyle ilgilidir. Berilyum doÄŸada bulunmasına raÄŸmen, çevreye emisyonunun ana kaynağı, berilyum içeren parçacıkların ve uçucu külün atmosfere salınmasına neden olan fosil yakıtların (öncelikle kömür) yakılmasıdır.
Berilyum veya berilyum bileÅŸiklerine maruz kalan iÅŸçilerde akciÄŸer kanseri riskinin arttığı gözlemlenmiÅŸtir.
1,3-Bütadien
1,3-Bütadien oda sıcaklığında benzin benzeri bir kokuya sahip renksiz bir gazdır. Lastikler, reçineler, plastikler ve diÄŸer kimyasallar gibi sentetik kauçuk ürünleri üretmek için kullanılır.
Çalışmalar sürekli olarak 1,3-butadiene mesleki maruziyet ile artan lösemi vakası arasında bir iliÅŸki olduÄŸunu göstermiÅŸtir.
Kadmiyum
Kadmiyum havada, suda, toprakta ve yiyeceklerde az miktarda bulunan doÄŸal bir elementtir. Kömür ve mineral gübreler de dahil olmak üzere tüm toprak ve kayalar bir miktar kadmiyum içerir.
ÇeÅŸitli kadmiyum bileÅŸiklerine mesleki maruz kalma , akciÄŸer kanseri riskinin artmasıyla iliÅŸkilidir .
Nikel-kadmiyum pilleri uygun ÅŸekilde atılmalı ve çocukların bu pillerle oynamasına izin verilmemelidir. Tütün dumanından kaçınılmalıdır.
Kömür Katranı ve Kömür Katranı Zifti
Kömür katranı kömürden elde edilir. ÇoÄŸunlukla karbon içeren katı bir yakıt olan kok ve kömür gazı üretiminin bir yan ürünüdür. Kömür katranının belirli preparatları uzun süredir egzama, sedef hastalığı ve kepek gibi çeÅŸitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Kömür katranı zifti, kömür katranının damıtılmasından sonra kalan kalın siyah bir sıvıdır. Kaplama ve boyalarda baz olarak, çatı ve kaldırımlarda, asfalt ürünlerde ise baÄŸlayıcı olarak kullanılır.
Kömür katranına veya kömür katranı ziftine mesleki olarak maruz kalmak cilt kanseri riskini artırır. AkciÄŸer, mesane, böbrek ve sindirim sistemi kanseri dahil olmak üzere diÄŸer kanser türleri de kömür katranı ve kömür katranı ziftine mesleki maruziyetle iliÅŸkilendirilmiÅŸtir.
Kok Fırını Emisyonları
Kok fırını emisyonları, demir ve çelik üretiminde kullanılan kok üretmek için kömürü ısıtmak için kullanılan büyük fırınlardan kaynaklanmaktadır. Kok fabrikaları ve kömür katranı üretim tesislerindeki iÅŸçiler kok fırını emisyonlarına maruz kalabilir. Kok fırını emisyonlarına maruz kalmak akciÄŸer kanseri ve muhtemelen böbrek kanseri riskini artırır .
Kristalin silika
Bol miktarda doÄŸal malzeme olan kristal silika taÅŸ, toprak ve kumda bulunur. Ayrıca beton, tuÄŸla, harç ve diÄŸer inÅŸaat malzemelerinde de bulunur. Kristalin silika, en yaygın olanı kuvars olmak üzere çeÅŸitli ÅŸekillerde gelir. Kuvars tozu solunabilir kristal silikadır, yani nefesle alınabilmektedir.
Çalışanların solunabilir kristalin silikaya maruz kalması, yüksek akciÄŸer kanseri oranlarıyla iliÅŸkilidir. Ä°nsan akciÄŸer kanseri ile solunabilir kristalin silikaya maruz kalma arasındaki en güçlü baÄŸlantı, taÅŸ ocağı ve granit iÅŸçileri ile seramik, çömlek, refrakter tuÄŸla ve bazı toprak endüstrilerinde çalışan iÅŸçiler üzerinde yapılan çalışmalarda görülmüÅŸtür.
Erionit
Erionit, zeolitler adı verilen bir grup minerale ait, doğal olarak oluşan lifli bir mineraldir.
GeçmiÅŸte, erionit madenciliÄŸi ve üretim faaliyetleri sırasında mesleki maruziyet meydana geliyordu, ancak erionit artık ticari amaçlarla çıkarılmıyor veya pazarlanmıyor.
Erionite maruz kalmak, akciğer kanseri ve mezotelyoma riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Etilen oksit
Etilen oksit, oda sıcaklığında tatlı bir kokuya sahip, yanıcı, renksiz bir gazdır. Öncelikle antifriz dahil diÄŸer kimyasalların üretiminde kullanılır. Daha küçük miktarlarda etilen oksit, pestisit ve sterilizasyon maddesi olarak kullanılır.
Lenfoma ve lösemi, mesleki olarak etilen oksit maruziyetiyle iliÅŸkili olduÄŸu en sık bildirilen kanserlerdir. Mide ve meme kanserleri de etilen oksit maruziyetiyle iliÅŸkili olabilir.
Formaldehit
Formaldehit, endüstriyel olarak üretilen ve sunta, kontrplak ve diÄŸer preslenmiÅŸ ahÅŸap ürünler gibi yapı malzemelerinde kullanılan, renksiz, güçlü kokulu, yanıcı bir kimyasaldır. Ayrıca mantar ilacı, mikrop öldürücü ve dezenfektan olarak ve morglarda ve tıbbi laboratuvarlarda koruyucu olarak yaygın kullanılır Formaldehit ayrıca çevrede doÄŸal olarak oluÅŸur. Topraktaki bitki materyalinin çürümesi sırasında ve çoÄŸu canlı organizmadaki normal kimyasal süreçler sırasında üretilir. Aynı zamanda tütün dumanında bulunan bir yanma ürünüdür.
Endüstriyel iÅŸçiler ve mumyalayıcılar gibi yüksek düzeyde formaldehite maruz kalan iÅŸçiler üzerinde yapılan araÅŸtırmalar, formaldehitin miyeloid lösemiye ve paranazal sinüs, burun boÅŸluÄŸu ve nazofarenks kanserleri dahil olmak üzere nadir kanserlere neden olduÄŸunu bulmuÅŸtur .
Altı Değerlikli Krom Bileşikleri
Altı deÄŸerlikli krom bileÅŸikleri, metal kaplama ve krom kaplama, paslanmaz çelik üretimi, deri tabaklama ve ahÅŸap koruyucularda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu bileÅŸiklere mesleki maruziyet , akciÄŸer kanseri ve paranazal sinüs ve burun boÅŸluÄŸu kanseri riskinin artmasıyla iliÅŸkilidir.
Ev Ä°çi Kömürün Yakılmasından Kaynaklanan Emisyonlar
Evin içinde kömürün yakılması bir dizi zararlı kimyasalın açığa çıkmasına neden olabilir.
AkciÄŸer kanseri, kapalı alanlardaki kömür yanma emisyonlarına maruz kalmayla iliÅŸkilidir.
Mineral YaÄŸlar: Ä°ÅŸlenmemiÅŸ ve Hafif Ä°ÅŸlem GörmüÅŸ
Ham petrolden benzin ve diÄŸer petrol bazlı ürünler üretmek için petrolün damıtılmasından elde edilen sıvı bir yan ürünü ifade eder. YaÄŸlayıcı baz yaÄŸlar ve bunlardan türetilen ürünler de dahil olmak üzere bu yaÄŸlar imalat, madencilik, inÅŸaat ve diÄŸer endüstrilerde kullanılmaktadır.
Mineral yaÄŸlara maruz kalma, özellikle testis torbası olmak üzere melanom dışı cilt kanseri riskinin artmasıyla güçlü bir ÅŸekilde iliÅŸkilidir .
Nikel BileÅŸikleri
Nikel yer kabuÄŸunda bulunan gümüÅŸi beyaz renkte metalik bir elementtir. Nikel bileÅŸikleri oluÅŸturmak için diÄŸer elementlerle birleÅŸtirilebilir. EÅŸsiz özellikleri nedeniyle nikelin birçok endüstriyel kullanımı vardır.
ÇeÅŸitli nikel bileÅŸiklerine maruz kalmak akciÄŸer kanseri ve burun kanseri riskini artırır.
Genel popülasyonun nikel bileÅŸiklerine maruz kalma oranı neredeyse her zaman endiÅŸe yaratmayacak kadar düÅŸüktür.
Radon
Radon, kayalarda ve toprakta bulunan uranyum, toryum ve radyum elementlerinin normal bozunması sonucu açığa çıkan radyoaktif bir gazdır. Görünmez, kokusuz gaz yerden sızarak havaya yayılıyor. Yerel jeolojiye baÄŸlı olarak birkaç bölgede radon yer altı suyunda çözünür ve su kullanıldığında havaya karışabilir. Radon gazı genellikle açık havada çok düÅŸük seviyelerde bulunur, ancak gaz, yer altı madenleri gibi yeterli havalandırmanın olmadığı alanlarda birikebilir.
YetiÅŸkinlerde ve çocuklarda radona maruz kalmayla iliÅŸkili lösemi riskinin arttığına dair bir öneri var; Ancak kanıtlar kesin deÄŸildir.
Evinizdeki radon seviyelerini düzenli olarak kontrol edin evi sık sık havalandırın
Pasif içicilik (Çevresel Tütün Dumanı)
Pasif tütün dumanında bulunan en az 69 kimyasal kanserojen madde vardır.
Pasif sigara dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur; DüÅŸük düzeyde pasif içicilik bile zararlı olabilir. Uluslararası alanda, giderek artan sayıda ülke, barlar ve restoranlar da dahil olmak üzere tüm iÅŸyerlerinin sigara içilmemesini zorunlu kılmaktadır.
Kurum
Kurum, ahşap gibi organik malzemelerin eksik yanmasından kaynaklanır.
Kurum, odun, akaryakıt, plastik ve evsel atıklar gibi organik (karbon içeren) malzemelerin eksik yakılmasının bir yan ürünüdür.
Kuruma maruz kalma, ilk kez 1775'te Ä°ngiliz baca temizleyicileri arasında skrotum cilt kanseri ile iliÅŸkilendirildi. O zamandan bu yana birçok çalışma, baca temizleyicilerinin skrotal ve diÄŸer cilt kanserleri riskinin arttığını buldu. Pek çok Avrupa ülkesinde baca temizleyicileri üzerinde yapılan araÅŸtırmalar, akciÄŸer, yemek borusu ve mesane kanserleri de dahil olmak üzere diÄŸer kanserlerle de iliÅŸkiler bulmuÅŸtur .
Sülfürik Asit Ä°çeren Güçlü Ä°norganik Asit Sisleri
Bakır eritme ve diÄŸer üretim süreçleri, sülfürik asit içeren buÄŸular üretir.
Sülfürik asit içeren güçlü inorganik asit sislerine mesleki olarak maruz kalmak, gırtlak ve akciÄŸer kanseri riskinin artmasıyla iliÅŸkilidir.
Toryum
Toryum toprakta, kayada ve suda bulunan doÄŸal olarak oluÅŸan radyoaktif bir metaldir.
Toryum çevrede yaygın olmasına raÄŸmen çoÄŸu insan tehlikeli düzeyde metale maruz kalmaz. Toryum tozunun solunmasının akciÄŸer ve pankreas kanseri riskini artırdığına dair araÅŸtırma kanıtları da mevcut. Toryuma maruz kalan kiÅŸilerde toryumun kemikte depolanabilmesi nedeniyle kemik kanseri riski de artar .
Trikloretilen (TCE)
Böbrek kanserine neden olabilen trikloroetilen, baÅŸlangıçta anestezik olarak geliÅŸtirildi.
Trikloretilen (TCE) uçucu, renksiz sıvı bir organik kimyasaldır. TCE doÄŸal olarak oluÅŸmaz ve kimyasal sentezle oluÅŸturulur. Esas olarak soÄŸutucu akışkanlar ve diÄŸer hidroflorokarbonların yapımında ve metal ekipmanlar için yaÄŸ giderme solventi olarak kullanılır. TCE aynı zamanda temizlik bezleri, aerosol temizlik ürünleri, alet temizleyicileri, boya sökücüler, sprey yapıştırıcılar, halı temizleyicileri ve leke çıkarıcılar gibi bazı ev ürünlerinde de kullanılmaktadır. Ticari kuru temizlemeciler ayrıca leke çıkarıcı olarak trikloretilen kullanır.
Trikloroetilene uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma böbrek kanserine neden olur. Bazı kanıtlar bunun Hodgkin dışı lenfoma ve muhtemelen karaciÄŸer kanseri riskinin artmasıyla iliÅŸkili olabileceÄŸini düÅŸündürmektedir.
TCE ile veya yakınında çalışan kiÅŸiler koruyucu ekipman giymeli ve kimyasala maruz kalmayı en aza indirmelidir. TCE gibi tehlikeli kimyasallara maruz kalmayı en aza indirmek için daima ürün etiketlerindeki talimatları izleyin.
Vinil Klorür
Vinil klorür öncelikle boru gibi ürünlerde kullanılan bir madde olan PVC'nin yapımında kullanılır.
Vinil klorüre maruz kalma, nadir görülen bir karaciÄŸer kanseri türü (hepatik anjiyosarkom), birincil karaciÄŸer kanseri (hepatoselüler karsinom), beyin ve akciÄŸer kanserleri, lenfoma ve lösemi riskinin artmasıyla iliÅŸkilidir.
TalaÅŸ
AhÅŸabı kesmek veya ÅŸekillendirmek için makineler veya aletler kullanıldığında ahÅŸap tozu oluÅŸur. Hızar fabrikalarında, mobilya yapımı, marangozluk ve marangozluk endüstrilerinde yüksek miktarda ahÅŸap tozu üretilir.
Hem meslekleri odun tozuna maruz kalma ile iliÅŸkili olan kiÅŸiler üzerinde yapılan çalışmalarda hem de odun tozuna maruz kalmayı doÄŸrudan tahmin eden çalışmalarda paranazal sinüsler ve burun boÅŸluÄŸu kanserleri ile güçlü ve tutarlı iliÅŸkiler gözlemlenmiÅŸtir.